Werkwijze

Het is lang niet altijd eenvoudig om de stap naar een psycholoog te zetten. Je weet niet goed wat te verwachten, of je zelfs wel een psycholoog nodig hebt, en hoe kies je die dan uit?
Elke psycholoog werkt bovendien op zijn eigen manier, en het is niet altijd duidelijk waar de verschillen zitten. Daarom beschrijf ik hier mijn eigen werkwijze. Zo heb je toch een idee waar je je bij mij aan kan verwachten.

Aanmelding

Je hebt vraag naar wat extra ondersteuning, begeleiding of behandeling. Dan kan je mij contacteren (via deze site, mail of telefonisch) voor een eerste afspraak. Ik zal je niet vragen om telefonisch of via mail je vraag te schetsen, ik begrijp dat het vaak complex is en niet zo evident om uit te leggen. Als je dat zelf graag wil, mag je uiteraard wel al iets delen over waar je graag aan zou willen werken, maar dit is niet nodig. Wel zou ik het graag weten als je iemand zou willen meebrengen naar je eerste gesprek: je partner, één of beide ouders, je kinderen? De keuze is aan jou.

Kennismakingsgesprek

En dan is het zover: het eerste gesprek. Tijdens dit gesprek nodig ik je uit om wat meer te vertellen over jezelf, je leven, en wat je tot mij brengt. Zo probeer ik een wat breder beeld te krijgen van je hulpvraag. We verkennen samen de huidige situatie, maar soms nemen we ook een kijkje naar je verleden en wat je allemaal tot dit punt gebracht heeft. We bespreken ook jouw verwachtingen van therapie, zodat ik me daarop kan afstemmen.

Verder geef ik ook wat uitleg over mijzelf en een aantal praktische zaken. Je kan hier uiteraard ook eventuele vragen stellen. Zo’n eerste gesprek kan vaak een beetje onwennig voelen, ik doe dan ook mijn best om je op je gemak te stellen. Aan het einde van het gesprek zullen we samen beslissen of we al dan niet met de therapie zullen starten. Misschien wil je hier zelf nog even over nadenken, dat is uiteraard geen probleem. Een eerste gesprek is volledig vrijblijvend, het is belangrijk dat je er een goed gevoel bij hebt als je therapie zou opstarten.

Duur en frequentie

Het is onmogelijk om op voorhand te zeggen hoe lang een therapie zal duren, of hoe vaak je best kan komen. Dit beslis je tenslotte ook zelf. Meestal begin ik met een gesprek per week of om de twee weken, en kan de frequentie later afgebouwd worden. Vooral in het begin is het fijn om elkaar wat vaker te zien, omdat de klachten dan nog sterk aanwezig zijn en omdat het ook wat tijd kost om op elkaar afgestemd te raken. Als dit echter voor jou niet mogelijk is, zoeken we samen een andere manier.